Home » Winkelen » Tenute Nicosia Monte Gorna Vecchie Viti Etna Bianco DOC 2019

Tenute Nicosia Monte Gorna Vecchie Viti Etna Bianco DOC 2019

26,50 

Aantal Prijs Korting
24+ 23,85  10%

Uitverkocht

Dit product is momenteel uitverkocht.

Maak je geen zorgen! Vul je e-mailadres in en we laten het je weten zodra het weer op voorraad is.

SKU: 1613 Categorie:
Beschrijving

De druiven van de Etna Bianco komen van de lavaterrassen op de hooggelegen en steile hellingen van de oude Monte Gorna wijngaarden, die geplant staan op een van de vele uitgestorven vulkanische kegels die het dorp Trecastagni omringen. In deze lang gerijpte witte wijn, geproduceerd met de beste druiven uit de Monte Gorna-wijngaarden gelegen aan de zuidoostelijke kant van de vulkaan, overheerst de Carricante variëteit. De lage opbrengsten, de handmatige oogst in kratten, tijdens de tweede week van oktober en de zorgvuldige selectie van de druiven geven aan deze Etna Bianco een grote elegantie, complexiteit en de typische mineraliteit van het vulkanische gebied. De lange rijping, van minstens 4 jaren in de kelder, die ook een rijping gedurende 12 maanden in Franse eikenhouten vaten omvat, maakt zijn smaak- en reukprofiel compleet.

Deze Etna Bianco wordt enkel gemaakt met Carricante druiven.

De wijngaard is gelegen op een hoogte tussen de 700 tot 750 m hoogte boven de zeespiegel met aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De bodem bestaat uit vulkanisch zand, afkomstig van het verval van lava dat zeer rijk is aan mineralen.

Maceratie: 24 uur koud.

Fermentatie: 3 weken bij een temperatuur van ongeveer 22°C.

Rijping: in stalen vaten op eigen droesem (sur lie) met frequente batonnage gevolgd door een rijping in Franse eiken vaten gedurende een periode van minstens 12 maanden en verdere veroudering op fles van 1 jaar.

Deze Etna Bianco heeft heldere goudgele kleur. In de neus is hij complex en elegant met aroma’s van kamille, brembloemen, peer, kweepeer, custard en honingachtige hints. In de mond proeven we dat deze Etna Bianco een zachte en elegante wijn is met een harmonieuze smaak die ondersteund wordt door een goede sappigheid van minerale oorsprong en dit met een uitstekende zuurtegraad.

De wijn is heel veelzijdig zodat hij goed te combineren is met verschillende gerechten op basis van schaal- en schelpdieren, diverse vettere vissoorten of in combinatie met gebraden wild, maar je kan hem ook proberen met kazen die een zachte korst hebben.

De wijn is per 6 aangekochte flessen verkrijgbaar in een houten kist.

 

Bijkomende informatie
Wijnhuis

Streek

Appellatie

Druiven

Veldverwerking

Alcohol

Inhoud

0,75 l

Kleur

Goudgele kleur

Geur

Aroma's van kamille, brembloemen, peer, kweepeer, custard en honingachtige hints

Smaak

Zachte, elegante wijn met een harmonieuze smaak die ondersteund wordt door een goede sappigheid van minerale oorsprong en dit met een uitstekende zuurtegraad

Schenktemperatuur

12 – 14 °C

Over Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna. Het begin van 20e eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Thans wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een 33-tal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Het wijnhuis heeft enerzijds wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, en anderzijds in de provincie Ragusa. De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto, aangeplant. De tweede wijngaard, genaamd Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijk deel van het eiland op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken, met als doel de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te elimineren om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.