Bombino Bianco is een druivensoort die voorkomt in het midden en zuiden van Italië en die een hoge wijnopbrengst heeft. In de regio Emilia-Romagna heeft deze druivensoort daarom de bijnaam ‘pagadebit’, schuldenbetaler. De bombino bianco van Colli delle Vigne staat aangeplant in het noorden van Apulië, vlakbij de stad Lucera. Over de herkomst van de naam van de druif doen er veel verhalen de ronde. Volgens sommigen doet de vorm van de druiventros denken aan een kleine bom. Volgens anderen komt de naam van bambino omdat de tros op een baby zou lijken en nog een andere verklaring is dat de de naam bombino een verbastering is van ‘buon vino’, goede wijn. Keuze genoeg dus om hierover te discussiëren bij een goed glas bombino bianco!
De druiven van deze bombino bianco worden met de hand geplukt, waarna de druiven worden gekneusd en zachtjes worden geperst. De fermentatie gebeurt onder een gecontroleerde koele temperatuur gedurende 12 dagen. De verfijning van de wijn gebeurt door middel van inoxen vaten voor een periode van 2 maanden gevolgd door een veroudering van één maand op fles.
Deze bombino bianco heeft een heldere strogele kleur met aroma’s van groene appel en citroen zeste. De wijn heeft een mooie zuurtegraad en is goed in balans.
De wijn is te degusteren bij voorgerechten op basis van vis, zeevruchten en gefrituurde gerechten.