Vicentini Agostino – Soave Terrelunghe DOC 2023
11,50 €
Aantal | Prijs | Korting |
---|---|---|
24+ | 10,35 € | 10% |
Categorie: Witte Wijn
Beschrijving
Wie ooit de autosnelweg heeft genomen op doorreis van van Verona naar Venetië heeft zeker en vast het middeleeuwse dorpje Soave gepasseerd, maar dit dorpje is niet alleen gekend voor zijn cultureel patrimonium met een burcht die vanuit de hoogte uitkijkt op het dorpje en de vele wijngaarden in de ruime omgeving, maar zeker en vast ook voor de gerenommeerde ‘Soave’ wijnen, gemaakt op basis van de Garganega en Trebbiano di Soave druiven.
Nog minder verwacht is dat als je door het groene landschap rondom Soave trekt, je nooit zou verwachten dat je over inactieve vulkanen aan het rijden bent. Je zal hier geen rokerige krater opmerken zoals bij de vulkanen Etna of Stromboli, maar toch hebben de vulkanische activiteiten uit het verleden hun invloed op de bodem en de hedendaagse Soave wijnen achtergelaten. Zo zit de basaltbodem van de regio rondom Soave vol met mineralen, klei en andere organische stoffen waardoor je in de Garganega druiven zwavelige en vuursteenachtige toetsen kan herkennen.
Het woord ‘Soave’ wilt vrij vertaald van het Italiaans naar het Nederlands ‘zacht’ zeggen, maar zijn deze wijnen dit ook? Aan u om dit uit te testen.
Deze Soave, een droge lichte wijn, is gemaakt van de druivensoort Garganega aangevuld met Trebbiano di Soave. Bij deze wijn kan je bloemige aroma’s afgewisseld met hints van gedroogd fruit en acacia waarnemen met een groene, bittere amandelafdronk, typisch voor Soave DOC wijnen.
De wijn combineert goed met zeevruchten bijvoorbeeld mosselen met gnocchi, linguini met inktvisinkt, sint-jakobsschelpen en risotto, maar ook met wit vlees.
Bijkomende informatie
Wijnhuis | |
---|---|
Streek | |
Druiven | |
Appellatie | |
Alcohol | |
Inhoud |
0,75 l |
Kleur |
Limoengeel |
Geur |
bloemige aroma's afgewisseld met hints van gedroogd fruit en acacia |
Smaak |
Een groene, bittere amandelafdronk, typisch voor Soave wijnen |
Schenktemperatuur |
8 – 10°C |
Over Vicentini Agostino
Al vier generaties lang cultiveert de familie Vicentini het land met dezelfde passie en vasthoudendheid waarmee Francesco Vicentini, de vader van Agostino, in 1929 de wijngaarden in Colognola ai Colli kocht. Tegenwoordig zijn Emanuele en Francesca, de vierde generatie van de familie Vicentini, verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de wijngaard.
Voor de familie Vicentini betekent wijn produceren het ondersteunen van de natuur door met veel zorg en milieuvriendelijke technieken te werken tijdens de productiefase. Dankzij het respecteren van de tijden en het ritme van de natuur slaagt men er bij Vicentini steeds in om gezonde druiven van topkwaliteit te produceren.
De wijngaarden van Vicentini Agostino strekken zich uit ten oosten van Verona, tussen Colognola ai Colli en Cazzano di Tramigna, in de appelaties van Soave en Valpolicella.
Op deze ruim 20 hectare verbouwt Vicentini Agostino met passie en toewijding de inheemse wijnstokken die Verona groot hebben gemaakt: Garganega en Trebbiano voor Soave en Corvina, Rondinella en Corvinone voor Valpolicella. De grote verscheidenheid aan bodems, van kalkhoudend tot vulkanisch, van rotsachtig tot alluviaal, terug te vinden in de wijnen, zijn het resultaat van het harde werk van 4 generaties.