Uit de wijngaarden van de landgoederen op de Monte Gorna en de Monte San Nicolò, gelegen in het Trecastagni-gebied, worden twee rode en twee witte Etna-wijnen geboren, die de grote rijkdom vertegenwoordigen die het terroir en de inheemse wijnstokken van de Etna kunnen uiten. Deze Etna DOC’s zijn de beste demonstratie van hoe, op de vulkaan, elke helling en elke wijngaard, wijnen kan produceren met verschillende kenmerken, die unieke sensaties geven.
De Etna Bianco wordt gemaakt van twee inheemse druiven: de Carricante en Catarrato. Deze worden aangeplant op de flanken van de Monte Gorna op de vulkaan Etna, op een hoogte van 700 – 750 m boven de zeespiegel. De bodem van de wijngaard bestaat uit vulkanisch zand dat rijk is aan mineralen. De druiven worden strikt met de hand geplukt en slechts enkele uren na de oogst geperst. De wijn wordt eerst in stalen vaten bewaard, gevolgd door een korte veroudering in accacia houten vaten en een verdere veroudering op fles gedurende een periode van 3 à 4 maanden.
De Etna Bianco heeft een intense strogele kleur met heldere gouden reflecties. In de neus ruiken we een complexe en elegante geur met hints van appel, pompelmoes, meidoorn en honingzoete tonen. Zijn buitengewone frisheid, vergezeld van minerale tonen en een hazelnoot achtige nasmaak maken dat deze wijn perfect samengaat met risotto van schaaldieren of gegrilde en gebakken vis.
Eervolle vermeldingen
Vintage 2018 : Zilveren medaille – 90 punten, DWWA – Decanter World Wine Awards 2019
Vintage 2018: Vini d’Italia 2020 – Gambero Rosso, Due Bicchieri Rossi