Home » Winkelen » Nicosia – Contrada Monte Gorna Etna Bianco Biologico DOC 2021

Nicosia – Contrada Monte Gorna Etna Bianco Biologico DOC 2021

16,50 

Aantal Prijs Korting
24+ 14,85  10%

Uitverkocht

Dit product is momenteel uitverkocht.

Maak je geen zorgen! Vul je e-mailadres in en we laten het je weten zodra het weer op voorraad is.

SKU: 1026 Categorie:
Beschrijving

Uit de wijngaarden van de landgoederen op de Monte Gorna en de Monte San Nicolò, gelegen in het Trecastagni-gebied, worden twee rode en twee witte Etna-wijnen geboren, die de grote rijkdom vertegenwoordigen die het terroir en de inheemse wijnstokken van de Etna kunnen uiten. Deze Etna DOC’s zijn de beste demonstratie van hoe, op de vulkaan, elke helling en elke wijngaard, wijnen kan produceren met verschillende kenmerken, die unieke sensaties geven.

De Etna Bianco wordt gemaakt van twee inheemse druiven: de Carricante en Catarrato. Deze worden aangeplant op de flanken van de Monte Gorna op de vulkaan Etna, op een hoogte van 700 – 750 m boven de zeespiegel. De bodem van de wijngaard bestaat uit vulkanisch zand dat rijk is aan mineralen. De druiven worden strikt met de hand geplukt en slechts enkele uren na de oogst geperst. De wijn wordt eerst in stalen vaten bewaard, gevolgd door een korte veroudering in accacia houten vaten en een verdere veroudering op fles gedurende een periode van 3 à 4 maanden.

De Etna Bianco heeft een intense strogele kleur met heldere gouden reflecties. In de neus ruiken we een complexe en elegante geur met hints van appel, pompelmoes, meidoorn en honingzoete tonen. Zijn buitengewone frisheid, vergezeld van minerale tonen en een hazelnoot achtige nasmaak maken dat deze wijn perfect samengaat met risotto van schaaldieren of gegrilde en gebakken vis.

Eervolle vermeldingen

Vintage 2018 : Zilveren medaille – 90 punten, DWWA – Decanter World Wine Awards 2019

Vintage 2018: Vini d’Italia 2020 – Gambero Rosso, Due Bicchieri Rossi

Bijkomende informatie
Wijnhuis

Druiven

Streek

Appellatie

Veldverwerking

Alcohol

Inhoud

0,75L

Kleur

Strogele kleur met heldere gouden reflecties

Geur

Complexe en elegante geur met tonen van appel, pompelmoes, hagedoorn en honing

Smaak

Frisse smaak met een mineraalachtige toets met een afdronk waarin anijs kan herkend worden.

Schenktemperatuur

10-12°C

Voedselcombinaties

Ideaal te combineren met een risotto van schaaldieren, gerechten met zeevruchten, gefrituurde vis en een tempura van groenten.

Over Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna. Het begin van 20e eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Thans wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een 33-tal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Het wijnhuis heeft enerzijds wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, en anderzijds in de provincie Ragusa. De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto, aangeplant. De tweede wijngaard, genaamd Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijk deel van het eiland op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken, met als doel de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te elimineren om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.