Wie ooit de autosnelweg heeft genomen op doorreis van van Verona naar Venetië heeft zeker en vast het middeleeuwse dorpje Soave gepasseerd, maar dit dorpje is niet alleen gekend voor zijn cultureel patrimonium met een burcht die vanuit de hoogte uitkijkt op het dorpje en de vele wijngaarden in de ruime omgeving, maar zeker en vast ook voor de gerenommeerde ‘Soave’ wijnen gemaakt op basis van de Garganega en Trebbiano di Soave druiven.
Nog minder verwacht is dat als je door het groene landschap rondom Soave trekt, je nooit zou verwachten dat je over inactieve vulkanen aan het rijden bent. Je zal hier geen rokerige krater opmerken zoals bij de vulkanen Etna of Stromboli, maar toch hebben de vulkanische activiteiten uit het verleden hun invloed op de bodem en de hedendaagse Soave wijnen achtergelaten. Zo zit de basaltbodem van de regio rondom Soave vol met mineralen, klei en andere organische stoffen waardoor je in de Garganega druiven zwavelige en vuursteenachtige toetsen kan herkennen.
Het woord ‘Soave’ wilt vrij vertaald van het Italiaans naar het Nederlands ‘zacht’ zeggen, maar zijn deze wijnen dit ook? Aan u om dit uit te testen.
Deze kwalitatief mooie Soave Superiore, een droge wijn, is gemaakt van Garganega druiven, afkomstig uit hoger gelegen wijngaarden dan de druiven die gebruikt worden voor de Soave DOC. Hierdoor krijg je een kwaliteitsverschil door het verschillend terroir met de Soave DOC. Bij deze wijn doet men ook aan redementsbeperking om de kwaltiteit te verhogen. Bijkomend laat men de druiven rijpen aan de wijnstokken en gebeurt de pluk pas tijdens de eerste 10 dagen van oktober.
Bij deze wijn kan je aroma’s van witte bloemen waarnemen. De smaak van de wijn is vol en droog, intens elegant met een sierlijke structuur en evenwichtige minerale sensaties
De wijn combineert goed met visgerechten, maar ook met wit vlees.