Home » Winkelen » Nicosia – Fondo Filara – Nero D’Avola Biologico DOC 2019

Nicosia – Fondo Filara – Nero D’Avola Biologico DOC 2019

10,50 

Aantal Prijs Korting
24+ 9,45  10%

4 op voorraad

SKU: 1029 Categorie:
Beschrijving

De Nero D’Avola druif is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en daardoor ook met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. De naam verwijst naar de stad Avola nabij Siracuse in het Oosten van Sicilië. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en steeds met de hand geplukt. De wijngaard bevindt zich op een hoogte van 200 meter boven de zeespiegel.

De druiven ondergaan een maceratieperiode van 10 à 15 dagen en worden vervolgens gefermenteerd onder een gecontroleerde temperatuur van 24-26°C. De wijn wordt eerst 5 à 6 maanden bewaard in houten vaten. Vervolgens laat men de wijn nog minstens 4 maanden verouderen op fles.

Deze Nero D’Avola heeft een intense robijn rode kleur. In de neus ruiken we tonen van kers en zoete specerijen. Dit alles maakt de wijn dan ook uitermate geschikt om te combineren bij pastagerechten met vlees, couscous, gebraad en oude kazen.

Bijkomende informatie
Wijnhuis

Druiven

Streek

Appellatie

Veldverwerking

Alcohol

Inhoud

0,75L

Kleur

Ruby rood

Geur

Rijke en intense geur met tonen van kers en zoete specerijen

Smaak

Fruitige en karaktervolle wijn met zachte tannines

Schenktemperatuur

16-18°C

Voedselcombinaties

Ideaal bij pastagerechten met vlees, couscous, gebraad en oude kazen.

Over Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna. Het begin van 20e eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Thans wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een 33-tal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Het wijnhuis heeft enerzijds wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, en anderzijds in de provincie Ragusa. De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto, aangeplant. De tweede wijngaard, genaamd Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijk deel van het eiland op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken, met als doel de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te elimineren om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.