Uit de wijngaarden van de landgoederen op de Monte Gorna en de Monte San Nicolò, gelegen in het Trecastagni-gebied, worden twee rode en twee witte Etna-wijnen geboren, die de grote rijkdom vertegenwoordigen die het terroir en de inheemse wijnstokken van de Etna kunnen uiten. Deze Etna DOC’s zijn de beste demonstratie van hoe, op de vulkaan, elke helling en elke wijngaard, wijnen kan produceren met verschillende kenmerken, die unieke sensaties geven.
Geproduceerd van autochtone Carricante-druiven, met toevoeging van een klein percentage Minnella (5 %), afkomstig uit de wijngaarden van het Monte San Nicolò-district, op 550 – 600 meter hoogte boven de zeespiegel, op de zuidoostelijke helling van de Etna. Bij deze wijn kunnen we een breed scala ontdekken van bloemenaroma’s, citrus, tonen van peer, kruisbes en gember. In de mond onthult de wijn een volle en harmonieuze smaak, met een grote frisheid, mineraliteit en lange afdronk. Hij past goed bij vis in zout of papillote, schaaldieren, gebakken zeevruchten, maar ook bij lekkere zachte kazen, wit vlees en eend met sinaasappel.
Oogsten: handmatig in kratten, eerste tien dagen van oktober
Maceratie: 24 uur koud, alvorens een zachte persing te ondergaan
Fermentatie: na 48 uur statisch bezinken, fermentatie gedurende ongeveer 20-25 dagen bij een gecontroleerde temperatuur (13-15°C)
Rijping: in roestvrijstalen tanks op fijne droesem (sur lie), en dan ongeveer 3-4 maanden in de fles
Kleur: helder strogeel