Home » Winkelen » Nicosia – Contrada Monte Gorna Etna Rosso Biologico DOC 2019

Nicosia – Contrada Monte Gorna Etna Rosso Biologico DOC 2019

16,50 

Aantal Prijs Korting
24+ 14,85  10%

39 op voorraad

SKU: 1020 Categorie:
Beschrijving

Uit de wijngaarden van de landgoederen op de Monte Gorna en de Monte San Nicolò, gelegen in het Trecastagni-gebied, worden twee rode en twee witte Etna-wijnen geboren, die de grote rijkdom vertegenwoordigen die het terroir en de inheemse wijnstokken van de Etna kunnen uiten. Deze Etna DOC’s zijn de beste demonstratie van hoe, op de vulkaan, elke helling en elke wijngaard, wijnen kan produceren met verschillende kenmerken, die unieke sensaties geven.

Deze Siciliaanse topper wordt gemaakt van inheemse druiven: de Nerello Mascalese en de Nerello Cappuccio. De druiven worden geplant op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan in Europa op een hoogte van 700 – 750 m boven de zeespiegel. De bodem van de wijngaard bestaat uit vulkanisch zand, dat rijk is aan mineralen. De combinatie van deze volkanische ondergrond en de hoogte van de wijngaarden maakt van de Etna Rosso een rijke en complexe wijn met aroma’s van rood fruit, kruiden en zoethout.

De druiven worden omstreeks de tweede week van oktober met de hand geoogst en slechts enkele uren na de oogst geperst. De maceratie en gisting gebeuren bij een gecontroleerde temperatuur tussen de 24 – 26 °C, dit gedurende 10 à 15 dagen. Na de gisting wordt de wijn eerst in stalen vaten bewaard, waarna 50% van de wijn verder rijpt in houten vaten gedurende 5 à 6 maanden en de overige 50% van de wijn laat men rijpen in eiken houten vaten gedurende een periode van 3 à 4 maanden. Ten slotte laat men de wijn voor ten minste 6 maanden verouderen op fles.

Op het zicht heeft de wijn een robijnrode kleur. In de neus is deze wijn expressief en elegant met tonen van rood fruit, kruiden, kruidnagel en zoethout. De Etna Rosso heeft zachte tannines en een lange afdronk. Deze wijn gaat zeer goed samen met smaakvolle pastagerechten, gegrild vlees, gebraad en wild maar ook met oude kazen.

Bijkomende informatie
Wijnhuis

Druiven

Streek

Appellatie

Veldverwerking

Alcohol

Inhoud

0,75L

Kleur

Robijn rood met een granaat rode schijn vanwege de veroudering

Geur

Expressieve maar elegante geur met tonen van rood fruit, kruiden, specerijen en zoethout

Smaak

Robuuste en aanhoudende smaak met een afdronk waarin balsamico kan herkend worden.

Schenktemperatuur

16-18°C

Voedselcombinaties

Ideaal te combineren met smaakvolle pasta gerechten, gebraad, gegrild vlees en middel-oude kazen.

Over Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna. Het begin van 20e eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Thans wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een 33-tal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Het wijnhuis heeft enerzijds wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, en anderzijds in de provincie Ragusa. De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto, aangeplant. De tweede wijngaard, genaamd Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijk deel van het eiland op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken, met als doel de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te elimineren om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.