San Quirico Aziende Agricola, gelegen in San Gimignano, wordt al vier generaties (sinds 1860) beheerd door de familie Vecchione. Hun bedrijfsfilosofie is gericht op het creëren van kwaliteitsvolle en karaktervolle wijnen. Ze telen hun druiven dan ook met de grootste zorg, wijsheid en passie. Sinds 2012 zijn al hun wijnen dan ook volledig biologisch.
Super Tuscans zijn ontstaan in de jaren zeventig van de 20e eeuw. De term verwijst naar een rode wijn uit Toscane die bij zijn ontstaan niet paste binnen de regels van één van de plaatselijke herkomstgebieden, of DOC(G)s. Voor de wijnen worden bijna altijd druivenrassen gebruikt die eigenlijk niet toegestaan zijn in het betreffende herkomstgebied, zoals bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah. Daarnaast worden andere wijnmaaktechnieken ingezet dan gebruikelijk in Toscane. Rijping van de wijnen in barriques van Frans eikenhout bijvoorbeeld, in plaats van in grote botte van Slavonisch eiken.
Ondanks hun laag gerangschikte appellatie (meestal IGT) zijn Super Tuscans wijnen van zeer hoge kwaliteit. De Rosso Botticello bestaat enkel uit druiven van de beste kwaliteit. Bovendien worden de druiven steeds met de hand geplukt en ontsteeld. Na de traditionele vinifcatie laat men de wijn verouderen op Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 18 maanden. Ten slotte laat men de wijn nog verouderen op fles gedurende een periode van minimaal 6 maanden.
Super Tuscans staan bekend om hun krachtig smaakprofiel. Dat is voor deze wijn zeker niet anders. De Rosso Botticello is uitstekend te combineren met gebraden vlees, wild en biefstuk. Een absolute aanrader wat ons betreft!