Casalia betreft een klein familie bedrijf dat sinds 1800 enkele hectaren wijngaarden heeft in de heuvels rond Martinsicuro met zicht op de Adriatische zee, in de regio Abruzzo. De druiven worden sinds 1998 biologisch geteeld. De familie verbouwt ook nog andere gewassen waarmee ze overheerlijke voedingsmiddelen, zoals olijfolie, pasta, confituur, honing, diverse sauzen,… produceren die te koop worden aangeboden in hun bedrijf en die men ook kan degusteren in hun restaurant in Martinsicuro.
De Casalia Montepulciano d’Abruzzo werd verkregen uit 100% Montepulciano-wijnstokken. Montepulciano is een druivenras dat oorspronkelijk enkel afkomstig was uit de regio Abruzzo, maar ondertussen staat het ook aangeplant in de regio’s Molise, Puglia en Marche. In Abruzzo maakt men van de Montepulciano meestal jonge fruitige wijnen maar men kan met deze druif ook mooie riserva’s maken die een lang leven beschoren zijn.
De druiven van deze Montepulciano werden zorgvuldig uitgezocht en met de hand geplukt. Deze Montepulciano heeft 12 maanden gerijpt in houten vaten gevolgd door een veroudering op fles van minstens 6 maanden. Casalia produceert jaarlijks maximaal 1.300 flessen per jaar van deze Montepulciano. De wijn heeft een granaatrode kleur, geurt aangenaam en intens met hints van rijp fruit. Ideaal als begeleiding bij gebraad, wild en vleesgerechten. Deze Montepulciano kan onmiddellijk gedronken worden, maar kan ook nog 4 – 5 jaren blijven liggen.