Casalia betreft een klein familie bedrijf dat sinds 1800 enkele hectaren wijngaarden heeft in de heuvels rond Martinsicuro met zicht op de Adriatische zee, in de regio Abruzzo. De druiven worden sinds 1998 biologisch geteeld. De familie verbouwt ook nog andere gewassen waarmee ze overheerlijke voedingsmiddelen, zoals olijfolie, pasta, confituur, honing, diverse sauzen,… produceren die te koop worden aangeboden in hun bedrijf en die men ook kan degusteren in hun restaurant in Martinsicuro.
De Casalia Montepulciano d’Abruzzo werd verkregen uit 100% Montepulciano-wijnstokken. Montepulciano is een druivenras dat oorspronkelijk enkel afkomstig was uit de regio Abruzzo, maar ondertussen staat het ook aangeplant in de regio’s Molise, Puglia en Marche. In Abruzzo maakt men van de Montepulciano meestal jonge fruitige wijnen maar men kan met deze druif ook mooie riserva’s maken die een lang leven beschoren zijn.
De druiven van deze Montepulciano werden zorgvuldig uitgezocht en met de hand geplukt. Deze Montepulciano heeft 6 – 8 maanden gerijpt in houten vaten gevolgd door een veroudering op fles van minstens 6 maanden. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur, geurt aangenaam en intens naar rijp fruit. In de mond kunnen we hints van zoethout waarnemen. Ideaal als begeleiding bij gebraad, wild en vleesgerechten met diverse sausen. De wijn mag een tijdje voor het eten gedecanteerd worden zodat de wijn zich opent en zachter wordt.