Home » Winkelen » Nicosia – Contrada Monte San Nicolo Etna Rosso Biologico DOC 2019

Nicosia – Contrada Monte San Nicolo Etna Rosso Biologico DOC 2019

15,95 

Aantal Prijs Korting
24+ 14,36  10%

99 op voorraad

SKU: 1843 Categorie:
Beschrijving

Uit de wijngaarden van de landgoederen op de Monte Gorna en de Monte San Nicolò, gelegen in het Trecastagni-gebied, worden twee rode en twee witte Etna-wijnen geboren, die de grote rijkdom vertegenwoordigen die het terroir en de inheemse wijnstokken van de Etna kunnen uiten. Deze Etna DOC’s zijn de beste demonstratie van hoe, op de vulkaan, elke helling en elke wijngaard, wijnen kan produceren met verschillende kenmerken, die unieke sensaties geven.

Voor deze wijn worden inheemse Nerello Mascalese-druiven gebruikt die afkomstig zijn van oude wijnstokken die aangeplant staan op de Monte San Nicolò, op ongeveer 550 – 600 meter hoogte boven de zeespiegel, op de zuidoostelijke helling van de Etna, waar de bodem bestaat uit vulkanisch zand dat zeer rijk is aan mineralen. De neus heeft tonen van rijp rood fruit, aalbessen, kersen in alcohol en zoete specerijen, terwijl zich bij het proeven van de wijn mooie zachte tannines en een warme, sappige, aanhoudende smaak onthullen. Een wijn met een uitstekende structuur, harmonie en persistentie, ideaal bij gerechten met vleessaus, wild, vleeswaren en oude kazen.

Deze Etna Rosso wordt verbouwd volgens het trainingssysteem: Gobelet. Deze snoeivorm is één van de minst voorkomende omdat de wijngaard dan niet geautomatiseerd kan worden. Bij de Gobelet houdt men de stam vrij kort en heeft deze vier of vijf korte permanente takken. Doordat deze in alle richtingen groeien, nemen ze de vorm aan van een kleine bol, of een beker, vandaar de naam Gobelet . Op de takken groeien elke lente enkele nieuwe scheuten waaraan dan uiteindelijk de bladeren en trossen zullen verschijnen.

Druiven: 100% Nerello Mascalese

Oogsten: handmatig in kratten, in de tweede of derde week van oktober

Fermentatie: gedurende ongeveer 10-15 dagen bij een gecontroleerde temperatuur (24-26°C)

Rijping: 50 % in staal, overige 50% van de wijn rijpt 5-6 maanden in barrique en nog eens 3-4 maanden in grote houten vaten; de verfijning wordt voltooid door een verdere rijping van minimaal 6 maanden op fles

Alcoholgehalte: 13% vol

Kleur: robijnrood met de neiging om granaatreflecties aan te nemen met het ouder worden

Serveren bij: 16-18°C

 

Bijkomende informatie
Wijnhuis

Druiven

Streek

Appellatie

Alcohol

Inhoud

0,75L

Kleur

Robijn rood met een granaat rode schijn vanwege de veroudering

Schenktemperatuur

16-18°C

Over Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna. Het begin van 20e eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Thans wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een 33-tal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Het wijnhuis heeft enerzijds wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, en anderzijds in de provincie Ragusa. De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto, aangeplant. De tweede wijngaard, genaamd Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijk deel van het eiland op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken, met als doel de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te elimineren om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.