Nero di Troia is een druivensoort die voorkomt in Zuid-Italië in de regio Apulië en meer bepaald in de omgeving rond de stad Troia. Deze Nero di Troia staat aangeplant aan de voeten van de burcht van Lucera. Volgens een legende zou Diomedes koning van Argos na de Trojaanse oorlog de stad Troia gesticht hebben en zou hij deze druif vanuit Troje hebben ingevoerd.
De druiven van deze Nero di Troia worden met de hand geplukt waarna een maceratie van 12 dagen volgt. De fermentatie gebeurt onder een gecontroleerde temperatuur. De wijn wordt verfijnd voor een periode van 6 maanden in inoxen vaten, gevolgd door een laatste veroudering op fles van 2 maanden.
Deze Nero di Troia heeft een heldere robijnrode kleur met violette tinten en aroma’s van frambozen, kersen en pruimen. De smaak kunnen we omschrijven als vol, filmend en licht tanninerijk.
De wijn is te degusteren bij gerechten op basis van tomatensaus, rood vlees, wild en oude kazen.