Ascesa – Valtellina Superiore DOCG 2021
27,50 €
Aantal | Prijs | Korting |
---|---|---|
24+ | 24,75 € | 10% |
Categorie: Rode Wijn
Beschrijving
Iedereen kent de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen uit Piemonte die gemaakt worden van de Nebbiolo druiven, maar minder geweten is dat ten oosten van het Como-meer, tegen de grens met Zwitserland, deze populaire Nebbiolo druiven ook aangeplant staan op duizelingwekkende steile hellingen van de Alpen. Valtellina is zo het grootste terraswijngebied van Italiรซ waar men aan wijnbouw doet tot op een hoogte van 750 meter boven het zeeniveau. Kenmerkend zijn de ‘muretti’ die de terrassen vorm geven en die als Unesco erfgoed erkend werden. Plaatselijk wordt hier de Nebbiolo druif Chiavennasca genoemd.
Maar wat is nu het verschil tussen de bekende wijnen, Barolo en Barbaresco, uit Piemonteย en de weinig bekende Nebbiolo wijnen uit de alpenvalleien in de Valtellina regio?
De wijnen op basis van de Nebbiolo druif uit de Valtellina regio zijn elegant, aromatisch, lichter van kleur en hebben een lager alcoholgehalte dan hun tegenhangers uit Piemonte, maar pas op…net zoals Barolo en Barbaresco hebben de Valtellina wijnen complexiteit, finesse en een groot bewaarpotentieel!
Kenmerkend voor de Nebbiolo druiven zijn de aroma’s van rode vruchten, rozen, leder en teer, maar bij de wijnen uit de Valtellina regio komen hier nog de aroma’s van alpenkruiden en minerale toetsen bij.
De wijngaarden van deze Rosso di Valtellina Superiore zijn aangeplant in de gemeenten Sondrio en Grumello op een hoogte van 380 to 420 m boven zeeniveau en in de gemeenten Castione Andevenno en Sassella op een hoogte van 400 tot 430 m boven zeeniveau, op verschillende kleine percelen. De handmatige oogst werd uitgevoerd van 15 – 17 oktober 2021. Voor de fermentatie van de wijn gebruikt men enkel wilde gisten. De maceratie op de schillen duurde bij deze wijn 22 dagen.ย Deze Rosso di Valtellina Superiore heeft een malolactische gisting in inox en een daaropvolgende verfijning in Franse eikenhouten barriques (85 %) van de 4de of 5de passage en in nieuwe tonneaux (15 %) gedurende 12 maanden ondergaan.
Combineer deze Rosso di Valtellina met gegrild vlees, wildschotels of gerijpte kazen.
Bijkomende informatie
Wijnhuis | |
---|---|
Streek | |
Appellatie | |
Druiven | |
Veldverwerking | |
Alcohol | |
Inhoud |
0,75 l |
Kleur |
Robijnrood |
Geur |
Rode vruchten, kersen, rozen, alpenkruiden en minerale toetsen |
Smaak |
Droge wijn met zachte tannines en een aanhoudende afdronk |
Schenktemperatuur |
16 – 18 ยฐC |
Over Ascesa
Ascesa - Quattro Amici
Ascesa werd in 2018 geboren uit de wens van 4 vrienden om kwalitatieve Nebbiolo wijnen te produceren op de steile terrassen van de Valtellina regio, in รฉรฉn van de moeilijkste gebieden van de hele wijnbouwwereld. In de wijngaarden van Ascesa gebeurt al het werk handmatig, zonder de hulp van machines, in moeilijke omstandigheden maar met het besef dat al het zware werk uiteindelijk beloond zal worden met prachtige wijnen. De wijngaarden van Ascesa zijn allen kleine percelen gelegen te Sassella en te Grumello, binnen de DOCG-appelatie Valtellina Superiore en binnen de DOC-appelatie Rosso di Valtellina. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken varieert tussen de 25 ร 80 jaar.