Home » Winkelen » Tenute Nicosia Monte Gorna Vecchie Viti Riserva Etna Rosso DOC 2016

Tenute Nicosia Monte Gorna Vecchie Viti Riserva Etna Rosso DOC 2016

26,50 

Aantal Prijs Korting
24+ 23,85  10%

6 op voorraad

SKU: 1612 Categorie:
Beschrijving

De druiven van de Etna Rosso Riserva komen van de lavaterrassen op de hooggelegen en steile hellingen van de oude Monte Gorna-wijngaarden, die geplant staan op een van de vele uitgestorven vulkanische kegels die het dorp Trecastagni omringen. De lage opbrengsten, de handmatige oogst in kratten en de zorgvuldige selectie van de druiven geven aan deze Etna Rosso een grote elegantie, complexiteit en de typische mineraliteit van het vulkanische gebied. De lange rijping, van minstens 4 jaren in de kelder, die ook een rijping in Franse eikenhouten vaten omvat, gedurende 24 maanden, maakt zijn smaak-reukprofiel compleet.

Deze Etna Rosso wordt uitsluitend geproduceerd met Nerello Mascalese druiven van oude wijnstokken.

De wijngaard is gelegen op een hoogte tussen de 700 tot 750 m hoogte boven de zeespiegel met aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De bodem bestaat uit vulkanisch zand, afkomstig van het verval van lava dat zeer rijk is aan mineralen.

Deze Etna Rosso wordt verbouwd volgens het trainingssysteem: Gobelet. Deze snoeivorm is één van de minst voorkomende omdat de wijngaard dan niet geautomatiseerd kan worden. Bij de Gobelet houdt men de stam vrij kort en heeft deze vier of vijf korte permanente takken. Doordat deze in alle richtingen groeien, nemen ze de vorm aan van een kleine bol, of een beker, vandaar de naam Gobelet . Op de takken groeien elke lente enkele nieuwe scheuten waaraan dan uiteindelijk de bladeren en trossen zullen verschijnen.

De oogst gebeurt handmatig in de tweede of derde week van oktober.

Maceratie: 24 uur koud.

Fermentatie: in contact met de schillen gedurende 3 weken. bij een temperatuur van ongeveer 22°C

Rijping: Franse eiken barriques gedurende 24 maanden en minstens 12 maanden veroudering op fles

Op het zicht heeft de wijn een licht robijnrode kleur neigend naar granaatrood.

In de neus neemt men een grote complexiteit van kruidige aroma’s, tonen van zoethout, hondsroos, bloemen en gedroogd fruit waar. De wijn heeft een breed aromatisch profiel dat in het glas verder evolueert naar elegante tertiaire geuren. Bij het degusteren van de wijn zal men alle levendigheid van een intacte frisheid en zachte tannines in de mond proeven, zonder dat deze zachte tanines volledig getemd zijn. Ze zijn elegant, gestructureerd, harmonieus met een lange persistentie.

Deze wijn kan je uitstekend combineren bij middellange oude kazen, tagliatelle met champignons, witvlees en vederwild.

De wijn is per 6 aangekochte flessen verkrijgbaar in een houten kist.

Bijkomende informatie
Wijnhuis

Streek

Appellatie

Druiven

Veldverwerking

Alcohol

Inhoud

0,75 l

Kleur

Licht robijnrode kleur neigend naar granaatrood

Geur

Kruidige aroma's, tonen van zoethout, hondsroos, bloemen en gedroogd fruit

Smaak

Elegante, gestructureerde en harmonieuze wijn met een lange persistentie en zachte tannines

Schenktemperatuur

16 – 18°C

Over Nicosia

Vijf generaties

In 1898 besloot Francesco Nicosia zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, een klein dorpje op de oostelijke helling van de Etna. Het begin van 20e eeuw vormde de start van een gouden eeuw voor de Etna-wijnen, die vanaf toen in heel Europa bekend en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Thans wordt het bedrijf geleid door Carmelo Nicosia en zijn twee zonen Graziano en Francesco. Doorheen de jaren hebben zij de productie van het aantal wijnen sterk uitgebreid. Nicosia biedt op dit ogenblik een 33-tal verschillende producten aan waaronder mousserende wijn, witte wijn, rosé en rode wijn. Het wijnhuis heeft enerzijds wijngaarden in de provincie Catania, waar Francesco Nicosia in 1898 zijn bedrijf startte, en anderzijds in de provincie Ragusa. De wijngaarden in Catania bevinden zich op de flanken van de Etna, de op één na hoogste vulkaan van Europa. De oppervlakte van deze wijngaard bedraagt ongeveer 20ha. Op deze wijngaard werden enkel inheemse Siciliaanse druiven, zoals de Nerello Mascalese, de Nerello Cappuccio, de Carricante en de Cataratto, aangeplant. De tweede wijngaard, genaamd Vittoria, bevindt zich op het zuidoostelijk deel van het eiland op 40 kilometer van de stad Syracuse. De wijngaard heeft een oppervlakte van 40ha. Naast een aantal typisch Siciliaanse druiven zoals Nero D’Avola, Grillo, Frappato, Insolia en Nerello Mascalese verbouwt men hier ook een aantal internationale druivenrassen zoals Syrah en Viognier.

Duurzame wijnbouw en certificeringen

Sinds jaar en dag hanteert Cantine Nicosia de principes van duurzame landbouw om milieubescherming en voedselveiligheid te combineren. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken van precisiewijnbouw is de wijnmakerij erin geslaagd het gebruik van landbouwchemicaliën en meststoffen tot een minimum te beperken, met als doel de aanwezigheid van natuurlijke of kunstmatige verontreinigingen in de wijn te elimineren om te voldoen aan de eisen van de consument, die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Zo is Nicosia in Italië één van de eerste bedrijven dat begon met de productie van veganistisch gecertificeerde wijnen.

Wijn proeven

Cantine Nicosia heet zijn bezoekers van harte welkom om zelf het eindresultaat van de inspanningen van het bedrijf te proeven. In dit ware ‘toevluchtsoord’, ver weg van het hectische tempo van het dagelijkse leven, kunnen gasten van Cantine Nicosia deelnemen aan proeverijen en evenementen waarin wijn altijd de ster is, en dit alles met een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.