De druiven van de Etna Rosso Riserva komen van de lavaterrassen op de hooggelegen en steile hellingen van de oude Monte Gorna-wijngaarden, die geplant staan op een van de vele uitgestorven vulkanische kegels die het dorp Trecastagni omringen. De lage opbrengsten, de handmatige oogst in kratten en de zorgvuldige selectie van de druiven geven aan deze Etna Rosso een grote elegantie, complexiteit en de typische mineraliteit van het vulkanische gebied. De lange rijping, van minstens 4 jaren in de kelder, die ook een rijping in Franse eikenhouten vaten omvat, gedurende 24 maanden, maakt zijn smaak-reukprofiel compleet.
Deze Etna Rosso wordt uitsluitend geproduceerd met Nerello Mascalese druiven van oude wijnstokken.
De wijngaard is gelegen op een hoogte tussen de 700 tot 750 m hoogte boven de zeespiegel met aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De bodem bestaat uit vulkanisch zand, afkomstig van het verval van lava dat zeer rijk is aan mineralen.
Deze Etna Rosso wordt verbouwd volgens het trainingssysteem: Gobelet. Deze snoeivorm is één van de minst voorkomende omdat de wijngaard dan niet geautomatiseerd kan worden. Bij de Gobelet houdt men de stam vrij kort en heeft deze vier of vijf korte permanente takken. Doordat deze in alle richtingen groeien, nemen ze de vorm aan van een kleine bol, of een beker, vandaar de naam Gobelet . Op de takken groeien elke lente enkele nieuwe scheuten waaraan dan uiteindelijk de bladeren en trossen zullen verschijnen.
De oogst gebeurt handmatig in de tweede of derde week van oktober.
Maceratie: 24 uur koud.
Fermentatie: in contact met de schillen gedurende 3 weken. bij een temperatuur van ongeveer 22°C
Rijping: Franse eiken barriques gedurende 24 maanden en minstens 12 maanden veroudering op fles
Op het zicht heeft de wijn een licht robijnrode kleur neigend naar granaatrood.
In de neus neemt men een grote complexiteit van kruidige aroma’s, tonen van zoethout, hondsroos, bloemen en gedroogd fruit waar. De wijn heeft een breed aromatisch profiel dat in het glas verder evolueert naar elegante tertiaire geuren. Bij het degusteren van de wijn zal men alle levendigheid van een intacte frisheid en zachte tannines in de mond proeven, zonder dat deze zachte tanines volledig getemd zijn. Ze zijn elegant, gestructureerd, harmonieus met een lange persistentie.
Deze wijn kan je uitstekend combineren bij middellange oude kazen, tagliatelle met champignons, witvlees en vederwild.
De wijn is per 6 aangekochte flessen verkrijgbaar in een houten kist.