Het wijnhuis Piancornello is gelegen in Montalcino, het Mekka van de Italiaanse wijn, niet ver van de beroemde stad Siena. De wijn ‘Per Emma’ is genoemd naar één van de dochters van de wijnproducent en wordt gemaakt van 100 % Ciliegiolo druiven. Dit druivenras wordt al sinds 1600 vernoemd door de botanicus Soderini en wordt gekenmerkt door een lage aciditeit en zachte tannines. De Ciliegiolo wordt aanzien als de moederdruif van de meer bekende Sangiovese. Momenteel wordt de Ciliegiolo druif vooral gebruikt als blend met de Sangiovese zodat de soms harde tannines van de Sangiovese verzacht worden. De laatste jaren loopt de aanplant van de Ciliegiolo sterk terug in Italië ten voordele van andere druivenrassen.
Piancornella is één van de weinige producenten die nog een wijn bestaande uit 100 % Ciliegiolo produceert. De druiven worden steeds met de hand geplukt en ondergaan dan een rijping van 18 maanden deels in houten vaten en deels in stalen vaten, afhankelijk van het jaargang.
De wijn heeft een intense, robijnrode kleur. In de neus kunnen we geuren van rode en zwarte kersen waarnemen. De naam van de druif Ciliegiolo verwijst daarom ook naar ciliegie (kersen).
Dit betreft een heel toegankelijke wijn die we kunnen combineren met koude vleeswaren, wit vlees en BBQ.