Uit de wijngaarden van de landgoederen op de Monte Gorna en de Monte San Nicolò, gelegen in het Trecastagni-gebied, worden twee rode en twee witte Etna-wijnen geboren, die de grote rijkdom vertegenwoordigen die het terroir en de inheemse wijnstokken van de Etna kunnen uiten. Deze Etna DOC’s zijn de beste demonstratie van hoe, op de vulkaan, elke helling en elke wijngaard, wijnen kan produceren met verschillende kenmerken, die unieke sensaties geven.
Voor deze wijn worden inheemse Nerello Mascalese-druiven gebruikt die afkomstig zijn van oude wijnstokken die aangeplant staan op de Monte San Nicolò, op ongeveer 550 – 600 meter hoogte boven de zeespiegel, op de zuidoostelijke helling van de Etna, waar de bodem bestaat uit vulkanisch zand dat zeer rijk is aan mineralen. De neus heeft tonen van rijp rood fruit, aalbessen, kersen in alcohol en zoete specerijen, terwijl zich bij het proeven van de wijn mooie zachte tannines en een warme, sappige, aanhoudende smaak onthullen. Een wijn met een uitstekende structuur, harmonie en persistentie, ideaal bij gerechten met vleessaus, wild, vleeswaren en oude kazen.
Deze Etna Rosso wordt verbouwd volgens het trainingssysteem: Gobelet. Deze snoeivorm is één van de minst voorkomende omdat de wijngaard dan niet geautomatiseerd kan worden. Bij de Gobelet houdt men de stam vrij kort en heeft deze vier of vijf korte permanente takken. Doordat deze in alle richtingen groeien, nemen ze de vorm aan van een kleine bol, of een beker, vandaar de naam Gobelet . Op de takken groeien elke lente enkele nieuwe scheuten waaraan dan uiteindelijk de bladeren en trossen zullen verschijnen.
Druiven: 100% Nerello Mascalese
Oogsten: handmatig in kratten, in de tweede of derde week van oktober
Fermentatie: gedurende ongeveer 10-15 dagen bij een gecontroleerde temperatuur (24-26°C)
Rijping: 50 % in staal, overige 50% van de wijn rijpt 5-6 maanden in barrique en nog eens 3-4 maanden in grote houten vaten; de verfijning wordt voltooid door een verdere rijping van minimaal 6 maanden op fles
Alcoholgehalte: 13% vol
Kleur: robijnrood met de neiging om granaatreflecties aan te nemen met het ouder worden
Serveren bij: 16-18°C