Deze cépage bestaat uit 100% Sangiovese. Letterlijk vertaald betekent Sangiovese ‘het bloed van Jupiter’, de belangrijkste Romeinse god. Het is een van de beroemdste en meest aangeplante wijndruiven in heel Italië. Met ongeveer 100.000 hectare produceert ze 10% van alle wijn in het land. De Sangiovese is zeer gevoelig voor bodemverschillen en de grillen van het weer. Zoals Giachomo Tachis het zegt, is de Sangiovese ‘een genie met een moeilijk en bizar karakter’.
De druiven worden met de hand geoogst in kratten van 15 kg en slechts enkele uren na de oogst geperst. De voorgisting, maceratie en gisting gebeuren bij 26 – 28 °C gedurende 20 dagen. Vervolgens wordt 50 % van de wijn bewaard in Sloveense eikenhouten vaten en 50 % in Franse eikenhouten vaten gedurende 12 maanden. Hierna laat men de wijn op fles verouderen. Deze wijn is geschikt voor een lange bewaring.
De Chianti Superiore gaat heel goed samen met krachtige vleesgerechten, wildgerechten, stoofschotels en oude kazen.