De Sperello is een blend van enerzijds Grechetto en anderzijds Trebbiano. De druiven worden steeds met de hand geplukt. Vervolgens laat met de druiven drogen tot dat de druiven rozijnen zijn geworden. Dit proces duurt tot december. Ten slotte worden de druiven voorzichtig geperst en laat men de wijn gedurende 4 à 5 jaar rijpen in Franse eiken vaten.
Het proeven van een Vinsanto is een kunst. Heel wat mensen bestempelen een Vinsanto als “zoete wijn”. Een échte Vinsanto omvat echter heel wat meer dan enkel een zoete smaak. Het zijn de fijne onderliggende details die van de Sperello een absolute topper maken. Zo kunnen op het palet aangename zuren, in combinatie met hints van honing en hazelnoot, worden waargenomen. Het is van groot belang dat wanneer u een Vinsanto proeft, u proeft met een open geest en probeert dieper te graven dan enkel het zoete.
Wat ons betreft is de Sperello dé ideale wijn om te combineren met blauwe kazen, met in het bijzonder Gorgonzola.
Eervolle vermeldingen:
Vintage 2007 – Golden Medal Vins du Monde – Enologues de France, Paris.
Vintage 2008 – Golden Medal Concourse Mondial de Bruxelles.
Vintage 2014 – Golden Medal Concourse Mondial de Bruxelles.
Vintage 2014 – Golden Medal Sélections Mondiales Des Vins, Quebec – Canada.
Vinsanto 2015 – Golden Medal Berliner Wein Trophy 2019