Het wijnhuis Piancornello is gelegen in Montalcino, het Mekka van de Italiaanse wijn. Montalcino wordt wereldwijd geroemd om zijn Brunello-wijnen. De Brunello heeft ook een kleiner broertje: namelijk de Rosso di Montalcino. De idee was om een wijn te maken met een frissere stijl en aanzienlijk minder verouderingstijd dan de Brunello.
Net zoals de Brunello bestaat de Rosso di Montalcino uit 100% Sangiovese Grosso. Deze Toscaanse druif is de meest aangeplante druif in Italië. Letterlijk vertaald betekent Sangiovese ‘bloed van Jupiter’. De Rosso di Montalcino wordt op dezelfde wijze gemaakt als de Brunello: na een lange maceratie op de schillen volgt een klassieke vinificatie. Men laat de Rosso di Montalcino 10 maanden verouderen, gedeeltelijk in houten vaten en gedeeltelijk in vaten uit cement. Vervolgens laat men de wijn nog 6 maanden verouderen in de fles.
De Rosso di Montalcino wordt thans geprezen omwille van zijn onderscheiden smaak met veel diepte. Zijn robijnrode kleur zorgt voor een mooie schittering in het glas. In de neus ruiken we een levendige en krachtige geur van rijp rood fruit, vanille en een vleugje hout. De Rosso di Montalcino is een elegante wijn met zachte tannines en valt perfect te combineren met zowel rood als wit vlees.
De Rosso di Montalcino wordt best jong gedronken maar kan toch enkele jaren bewaard worden.