Champagne Morel – Rosé des Riceys AOC 2018
19,30 €
Aantal | Prijs | Korting |
---|---|---|
24+ | 17,37 € | 10% |
Categorie: Rosé
Beschrijving
In de Champagne regio, La Côte des Bar, wordt één van de bekendste en zeldzaamste rosés van Frankrijk gemaakt, met name de AOC Rosé de Riceys.
Les Riceys is een dorp gelegen in de zuidelijke champagneregio en enkel in dit dorp mag de Rosé des Riceys gemaakt worden. Het dorp ligt op ongeveer 56 km van hat alom gekende Chablis in de Bourgogne regio.
Intens donkere rosé met robijnrode reflecties, allesbehalve een zomerse rosé kleur.
De druiven van deze wijn, worden geteeld uit wijnranken met een leeftijd van minimum 30 jaar en verbouwd op een ondergrond van klei en kalk. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. Na de pluk worden de volledige druiventrossen geperst en ondergaan deze een maceratie van 4 – 6 dagen om de typische smaak van de Rosé des Riceys te bekomen. Een gedeelte van de wijn wordt gerijpt in Franse eiken vaten gedurende 10 – 12 maanden, waarna men de wijn verder laten verouderen op fles voor een periode van 3 jaren alvorens hij wordt verkocht.
Kan een rosé zoveel jaren in de fles overleven? Zeker en vast, want dit is precies wat de Rosé des Riceys zo typisch maakt! Flessen uit de beste jaren kunnen tot 70 jaar oud worden.
De Rosé des Riceys wordt enkel gemaakt in de beste jaren en bereikt pas een volledige rijpheid 5 à 10 jaren na de oogst waardoor je een Rosé des Riceys in geen geval mag vergelijken met gelijk welke andere rosé. Waar je bij de meeste, ‘zomerse’ rosés vooral fruitige en florale primaire aroma’s proeft, vind je daar bij de Rosé des Riceys helemaal niets meer van terug. In de neus bemerken we dat deze rosé verrassend rijke en complex is met aroma’s van klein rood fruit en kruiden. Na verdere veroudering ontdekken we vooral tertiaire aroma’s die ontstaan zoals tabak, zoethout, truffel en humus.
De smaak is delicaat, evenwichtig met een mooie frisheid en finesse waarbij de smaken van klein rood fruit, kruiden en een vleugje vanille terug te vinden zijn. Deze wijn heeft de smaak van een rode wijn met behoud van de frisheid van een rosé.
Schenk de Rosé des Riceys bij bij vis, wit vlees, witte en milde kazen zoals Chaource een typische kaas uit de Champagne streek.
De Rosé de Riceys was de favoriete wijn van Louis XIV. Deze wijn vloeide rijkelijk aan het hof in Versailles tijdens zijn regeerperiode, tot zijn lijfarts hem aanraadde om geen wijn meer te drinken uit de Champagne wegens teveel zuren. De Zonnekoning gehoorzaamde en stierf kort daarop, hij werd 77. Misschien had hij beter niet naar zijn arts geluisterd?
Deze wijn is gecertificeerd als HVE (Haute Valeur Environnementale).
Bijkomende informatie
Wijnhuis | |
---|---|
Druiven | |
Streek | |
Appellatie | |
Veldverwerking | |
Alcohol | |
Inhoud |
0,75L |
Kleur |
Robijnrood |
Geur |
Aroma's van klein rood fruit en kruiden |
Schenktemperatuur |
10 – 12 °C |
Over Champagne Morel
Champagne Morel is gelegen in het dorp Les Riceys. Dit dorp situeert zich in de zuidelijke champagneregio La Côte des Bar. Les Riceys ligt op ongeveer 56 km van het alom bekende Chablis in de Bourgogne regio.
Het wijnbedrijf Champagne Morel is opgericht in 1947 wordt nu beheerd door een familietrio: Simon, Emelie en Pascal.
Simon heeft de leiding over de wijngaard en de kwaliteit van de druiven.
Emilie doet er alles aan om uitstekende champagnes en wijnen te maken, te verkopen en te exporteren.
Pascal, betrokken bij de wijnbereiding, geeft geleidelijk zijn knowhow door...
Simon, Emelie en Pascal zijn samen sterk in het produceren van champagnes en wijnen van hoge kwaliteit. Hun trots ligt in het cultiveren van wijnstokken met respect voor het milieu zonder het gebruik van insecticiden en herbiciden in de wijngaard. Champagne Morel is dan ook HVE gecertificieerd.
De wijnstokken van Champagne Morel bestaan voor 90 % uit Pinot Noir en voor 10 % uit Chardonnay.