Champagne Morel – Rosé des Riceys AOC 2018
19,30 €
| Aantal | Prijs | Korting |
|---|---|---|
| 24+ | 17,37 € | 10% |
Uitverkocht
Dit product is momenteel uitverkocht.
Maak je geen zorgen! Vul je e-mailadres in en we laten het je weten zodra het weer op voorraad is.
In de Champagne regio, La Côte des Bar, wordt één van de bekendste en zeldzaamste rosés van Frankrijk gemaakt, met name de AOC Rosé de Riceys.
Les Riceys is een dorp gelegen in de zuidelijke champagneregio en enkel in dit dorp mag de Rosé des Riceys gemaakt worden. Het dorp ligt op ongeveer 56 km van hat alom gekende Chablis in de Bourgogne regio.
Intens donkere rosé met robijnrode reflecties, allesbehalve een zomerse rosé kleur.
De druiven van deze wijn, worden geteeld uit wijnranken met een leeftijd van minimum 30 jaar en verbouwd op een ondergrond van klei en kalk. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. Na de pluk worden de volledige druiventrossen geperst en ondergaan deze een maceratie van 4 – 6 dagen om de typische smaak van de Rosé des Riceys te bekomen. Een gedeelte van de wijn wordt gerijpt in Franse eiken vaten gedurende 10 – 12 maanden, waarna men de wijn verder laten verouderen op fles voor een periode van 3 jaren alvorens hij wordt verkocht.
Kan een rosé zoveel jaren in de fles overleven? Zeker en vast, want dit is precies wat de Rosé des Riceys zo typisch maakt! Flessen uit de beste jaren kunnen tot 70 jaar oud worden.
De Rosé des Riceys wordt enkel gemaakt in de beste jaren en bereikt pas een volledige rijpheid 5 à 10 jaren na de oogst waardoor je een Rosé des Riceys in geen geval mag vergelijken met gelijk welke andere rosé. Waar je bij de meeste, ‘zomerse’ rosés vooral fruitige en florale primaire aroma’s proeft, vind je daar bij de Rosé des Riceys helemaal niets meer van terug. In de neus bemerken we dat deze rosé verrassend rijke en complex is met aroma’s van klein rood fruit en kruiden. Na verdere veroudering ontdekken we vooral tertiaire aroma’s die ontstaan zoals tabak, zoethout, truffel en humus.
De smaak is delicaat, evenwichtig met een mooie frisheid en finesse waarbij de smaken van klein rood fruit, kruiden en een vleugje vanille terug te vinden zijn. Deze wijn heeft de smaak van een rode wijn met behoud van de frisheid van een rosé.
Schenk de Rosé des Riceys bij bij vis, wit vlees, witte en milde kazen zoals Chaource een typische kaas uit de Champagne streek.
De Rosé de Riceys was de favoriete wijn van Louis XIV. Deze wijn vloeide rijkelijk aan het hof in Versailles tijdens zijn regeerperiode, tot zijn lijfarts hem aanraadde om geen wijn meer te drinken uit de Champagne wegens teveel zuren. De Zonnekoning gehoorzaamde en stierf kort daarop, hij werd 77. Misschien had hij beter niet naar zijn arts geluisterd?
Deze wijn is gecertificeerd als HVE (Haute Valeur Environnementale).
| Wijnhuis | |
|---|---|
| Druiven | |
| Streek | |
| Appellatie | |
| Veldverwerking | |
| Alcohol | |
| Inhoud |
0,75L |
| Kleur |
Robijnrood |
| Geur |
Aroma's van klein rood fruit en kruiden |
| Schenktemperatuur |
10 – 12 °C |
























